Dolma recept
HÀr har ni Àntligen recept pÄ den vita dolman jag gör. Den med (vindruvsblad)
Vissa har i kött som man kokar i förvÀg. Jag har i bringa som jag kokar i förvÀg och sedan anvÀnder buljongen istÀllet för vatten.
Blir hur god som helst!
-
Ingredienser
Ett paket vindruvsblad
Ett paket bondbönor (kan skippas om man inte gillar det)
1 paket gröt ris
2 dl olja
Salt
Svartpeppar
Citronsyra (eller citronsaft)
2 dl Dill
3 dl yoghurt (dem vi brukar ge barnen pÄ dagis)
-
Koka bondbönerna tills dem Àr mjuka och sedan sila dem.
TvÀtta riset i förvÀg och lÀgg det i en skÄl.
Sedan lÀgger du i dill som du har finhackat
Salt, svartpeppar, citronsyra efter smak.
Sedan lÀgger du Àven i oljan. Sist lÀgger du in yoghurten. Rör om och smaka, kÀnner du att det behövs mer salt eller svartpeppar lÀgger du mer.
Nu lÀgger du bondbönerna i botten av kastrullen och börjar fylla vindruvsbladen. Du fortsÀtter tills allt Àr klart. NÀr du lÀgger kastrullen pÄ spisen lÀgger du i sÄ mycket vatten att det tÀcker vindruvsbladen.
Ha det pĂ„ lĂ„g vĂ€rme (5-6) i ungefĂ€r 30-40 min. Efter 40 min tar du en vindruvsblad och smakar för att se om riset i det Ă€r mjukt eller hĂ„rt. Ăr det mjukt sĂ„ Ă€r maten fĂ€rdig.